Indeks opisujący wyniki kontraktów długoterminowych Fonterry, dalej traci na wartości. Jednak większość oferowanych na platformie produktów zwyżkuje. Daje to nadzieję na poprawę sytuacji na rynku.

Obniżki wartości dotyczyły:

  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 8,9 proc.
  • laktozy o 2,8 proc.
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 0,2 proc.

Wzrosty cen zanotowano w przypadku:

  • maślanki w proszku o 10 proc.
  • podpuszczki kazeiny o 4,3 proc.
  • masła o 3,3 proc.
  • sera Cheddar o 2,4 proc.
  • pełnego mleka w proszku o 0,1 proc.

Wzrost wartości produktów mlecznych daje nadzieję na stabilizację oraz poprawę sytuacji na rynku międzynarodowym. Wyższa cena na rynkach, powinna przełożyć się na polepszenie sytuacji w krajowych skupach.