Ceny wołowiny rosną z powodu wolniejszego wzrostu podaży względem popytu oraz zwiększonego spożycia w krajach UE. 

Ceny wołowiny na globalnym rynku nieznacznie rosną, co wynika ze zwiększającego się popytu na wołowinę przy wolniejszym wzroście jej produkcji. W UE dodatkowym czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu cen wołowiny jest ożywienie gospodarcze oddziałujące w kierunku jej wyższego spożycia wewnętrznego.- Czytamy w najnowszym raporcie Credit Agricole 

Nadzieję na zwiększenie cen w polskich skupach żywca wołowego daje rozwijający się eksport. Wołowina z Polski jest coraz chętniej kupowana przez kontrahentów z zagranicy. 

Jak podają analitycy banku Credit Agricole, okresie od stycznia do lipca polski eksport wołowiny zwiększył się o 24,9 proc. W stosunku rok do roku. Jest to znaczna poprawa wobec spadku o 3,9 proc w analogicznym okresie 2014 r. Silny wzrost dynamiki eksportu wołowiny wynikał z jej wysokiej cenowej konkurencyjności, silnego światowego popytu, a także przywrócenia legalności uboju rytualnego w Polsce.