Uczestnicy mogli dowiedzieć się o walorach białego napoju, który jest unikalną kompozycją składników odżywczych, występujących w nielicznych artykułach spożywczych. Mleko stanowi najlepsze i najtańsze źródło łatwo przyswajalnego białka, soli mineralnych w tym wapnia, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, D, E, K.

Jeżeli chcemy prowadzić zdrowy styl życia, powinniśmy uwzględnić produkty mleczne w codziennym jadłospisie. W ten sposób możemy zapobiec wielu chorobom m. in. osteoporozie, nadciśnieniu tętniczemu, otyłości, miażdżycy oraz nowotworom. W trakcie spotkania wywiązała się także dyskusja na temat kontrowersyjnych opinii krążących o mleku.

Odpowiedzią na przytaczane często nieprawdziwe argumenty były fakty poparte dowodami naukowymi, potwierdzającymi właściwości zdrowotne mleka. Najlepszym sposobem na uniknięcie niedoborów wapnia u dzieci jest codzienne spożycie 3-4 porcji mleka i produktów mlecznych, a u dorosłych 2 porcji mleka dziennie. Takie są zalecenia ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.

Polska Izba Mleka zadbała również o atrakcyjną oprawę spotkania, która została przyjęta entuzjastycznie. Dzięki czemu projekt „Cykl Konferencji: Fakty i mity o mleku” przyciągnął wielu uczestników oraz wyróżnił się na tle innych zaproszonych gości. Zorganizowano wiele konkursów z nagrodami, w których aktywnie brali udział zarówno dzieci jak i dorośli.
Cykl Konferencji Fakty i mity o mleku jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

Podobał się artykuł? Podziel się!