Obecnie w kraju zarejestrowanych jest łącznie 183 tys. producentów mleka, w tym: 168 tys. dostawców hurtowych, którzy dysponowali kwotą indywidualną w łącznej wysokości 9 589 189 tys. kg oraz 15 tys. dostawców bezpośrednich z kwotą w wysokości 97 351 tys. kg. Gdy wchodziliśmy do Unii, łącznie produkcją mleka zajmowało się ponad 400 tys. rolników.

Najwięcej dostawców hurtowych jest w centralnej i wschodniej części kraju, tj. na terenie oddziałów: Warszawa (37 tys. z kwotą dysponowaną 1 974 484 tys. kg), Białystok (24 tys. z kwotą dysponowaną 1 851 014 tys. kg) oraz Łódź (24 tys. z kwotą dysponowaną 808 552 tys. kg). Łączna liczba dostawców hurtowych z tych oddziałów stanowi 51 proc. wszystkich dostawców w kraju. Natomiast największa koncentracja dostawców bezpośrednich występuje w południowej Polsce, czyli w oddziałach: Kraków (3,3 tys. z kwotą dysponowaną 19 933 tys. kg) oraz Rzeszów (1,9 tys. z kwotą dysponowaną 8 597 tys. kg). Ich udział w kraju wynosi ok. 35 proc.