Jednym z wyznaczników, kondycji rynku produktów mlecznych na światowych rynkach, jest indeks GDT. Jego składowymi są ceny min. mleka w proszku, masła, serwatki w proszku i podpuszczki kazeiny.

Przez niemalże cały poprzedni rok wartość indeksu spadała, osiągając najniższą notę na początku grudnia. Pierwszy, minimalny wzrost zanotowano 16 grudnia 2014. I od tego momentu następowała poprawa. O poważnym wzroście możemy mówić właśnie teraz, po opublikowaniu przez GlobalDairyTrade raportu.

Zanotowano wzrost poziomu indeksu na poziomie 9,4 proc. Złożyły się na to:

  • Wzrost ceny pełnego mleka w proszku o 19,2 proc., oraz odtłuszczonego mleka w proszku o 6,7 proc. 
  • Wzrost ceny podpuszczki kazeiny o 7,7 poc., a także masła o 6,1 proc. 

Spadły natomiast ceny: sera Cheddar o 11,1 proc., bezwodnego tłuszczu mlecznego o 5,4 proc. oraz maślanki w proszku o 0,4 proc.

Wzrostu poziomu wartości indeksu na takim poziomie, nie notowano już od ponad roku. Możliwe, że obniżenie ogólnoświatowej produkcji, które przełożyło się na wzrost cen na giełdach światowych, wpłynie pozytywnie na ceny mleka w skupie.

Podobał się artykuł? Podziel się!