PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Poziom mocznika w mleku – nadmiar jest szkodliwy

Poziom mocznika w mleku – nadmiar jest szkodliwy

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 01-09-2014 13:00

Tagi:

Zawartość mocznika w mleku jest jednym ze wskaźników zbilansowania dawki pokarmowej. Należy regularnie kontrolować jego poziom, tak aby nie przekraczał przyjętych norm. Pozwoli to uniknąć negatywnych skutków, jakie mogą wynikać z jego nadmiaru.



Duża część białka z dawki pokarmowej ulega bakteryjnemu rozkładowi w żwaczu, w wyniku czego powstaje amoniak. Jest to związek bardzo toksyczny dla organizmu, w związku z tym, na drodze detoksykacji jest przetwarzany w wątrobie na mocznik. Jednak wydajność odtruwania organizmu przed wątrobę jest ograniczona i przy dużej podaży białka może dojść do zatrucia organizmu.

                       

Poziom mocznika w mleku zależy od wielu czynników, takich jak: wydajność mleka, rodzaj zadawanej paszy, faza laktacji, wiek krowy, czy nawet pora dnia (wieczorem wyższa zawartość mocznika).

Według ogólnie przyjętych norm prawidłowy poziom mocznika w mleku powinien mieścić się w przedziale 150 – 300 mg/l mleka. Jednak wielu specjalistów z dziedziny żywienia sugeruje obniżenie górnej granicy do 250 – 270 mg/l. Spowodowane jest to ograniczeniem zbędnego absorbowania składników energetycznych potrzebnych na detoksykację amoniaku. Jest to niezwykle ważne w okresie występowania ujemnego bilansu energetycznego, jaki pojawia się w okresie okołoporodowym i szczycie laktacji.

Kolejną konsekwencją nadmiernego poziomu mocznika są zaburzenia płodności. Podwyższona zawartość mocznika i amoniaku we krwi powoduje zmianę pH błony śluzowej macicy, w wyniku czego utrudnione jest zagnieżdżanie się zarodka.

Przy długotrwałym nadmiarze mocznika mogą pojawiać się również schorzenia racic, podwyższony poziom komórek somatycznych w mleku, może również dojść do uszkodzenia wątroby.

Przestrzeganie prawidłowego poziomu mocznika w mleku wpływa na utrzymanie wysokiej wydajności i zdrowotności krów. Informacje o zawartości tego składnika w mleku otrzymują regularnie hodowcy, których stado objęte jest oceną użytkowości mlecznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • rol-nick 2014-09-02 22:50:56
    ludzieeee!

    Płyńta do brzegu

    bo mnie już szlag trafia od Waszych pisanek...
  • arszczecin, jak zwykle nie w temacie 2014-09-02 21:45:34
    @Pytajnik. Matura nie ma nic do pisowni? Naprawdę?
    Zapomniałeś dodać, że szybkie pisanie zwalnia także z zasad interpunkcji. :P
    Skąd Ty człowieku wiesz jaką mam wydajność?
    Ale to nie był twój pierwszy błąd i pierwsza wycieczka pod moim adresem. Prawda?
    Właściciel stada krów nie ma prawa do romansu? Nawet z Panią Zet?
    @ Pani Zet, szkoda że dzieli nas taka odległość :P

    Kolejna porcja życiowych zasad.
    "Prawdziwym błędem jest błąd popełnić i nie naprawić go."
    Konfucjusz
    Poziom mocznika jest z działu:co widać w mleku. Wiesz , że jest jeszcze dział:co widać w g...nie?
    Ciekawostka. W mej oborze, z sitem latała dziewczyna z pierwszej edycji TAP MADL.
  • ? 2014-09-02 20:14:37
    Matura nie ma nic do pisowni, bo gdybys miał choc troche inteligencji to bys wiedział iz piszac na klawiaturze dosc szybko czasami sie cos doda albo ujmie , albo nie zdazy sie napisac osobnych wyrazów Zycie po prostu , druga sprawa daleko Ci do piekarza , ginekologa itp a Twoja wydajnosc jest mierna wiec powinienes chłonac wiedze bo jestes normalny głąb ale własciciel stada krów ma ochote na romans z ZZZZZZZZZZ ha ha ha Jakim trzeba byc ograniczonym człowiekiem by wyciagac wnioski po jednym błedzie a raczej przeoczeniu , zreszta w dobie internetu łatwo sprawdzic ale ja nie siedze ciagle tutaj i nie weryfikuje błedów bo mam wazniejsze zajecia
  • swój 2014-09-02 19:38:35
    więcej bialka zwiększa ilość amoniaku, amoniak hamuje namnażanie bakterii, aminokwasy metionina i lizyna zmniejszają ilość wydzielanego amoniaku, Amarantus /zielonka/ zawierają metioninę i lizynę których brakuje w zbożu i kukurydzy... socjologia m ówi że większość jest głupia.. 2/3 nie jest w stanie zrozumieć zdania złożonego.......
  • po prostu ar 2014-09-02 09:11:14
    @s,@z,@? @człowieku bez tożsamości
    Wiesz, jest w życiu coś takiego, że właściciel masarni ma ochotę na placki ziemniaczane. Właściciel piekarni na makaron, a ginekolog chce popatrzeć na twarze. Życie. Po prostu.

    Jest jeszcze jedna życiowa zasada. Jeśli maturę kupiłeś na bazarze, to jest to widoczne. Dlaczego? PO PROSTU.
    Przysłówki piszemy osobno.

  • ? 2014-09-01 20:58:18
    I oto ten który ma najwiecej do powiedzenia na forum o głupotach oczywiscie w sensownym temacie milczy jak grób ha ha ha, brak wiedzy poprostu
  • ar 2014-09-01 20:42:26
    Aha.
    Szwecja kolo Walcza, Czechy koło Bobolic i Praga, ta dzielnica
  • arszczecin 2014-09-01 20:40:43
    Łukaszku, jaką ma yorka. Ka w tym roku byłem w Czechach, Szwecji a na dniach będę w Pradze
  • ukasz 2014-09-01 19:59:49
    bamber @arszczecin wróci z wakacji z majorki to wam powie i doradzi jak powinno byc
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.151.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!