PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prawidłowe rozpoznanie kwasicy żwacza

Prawidłowe rozpoznanie kwasicy żwacza

Problemy zaburzeń metabolicznych u krów są bardzo złożone. Aby stwierdzić, czy mamy do czynienia z kwasicą żwacza, należy zwrócić uwagę na wiele aspektów.



Jak tłumaczy Włodzimierz Cholewiński, specjalista ds. żywienia bydła z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka na „zakwaszenie w stadzie” może wpływać wiele czynników.

Czy mamy do czynienia z kwasicą żwacza możemy powiedzieć wówczas gdy odczyn pobranego do analizy przez powłoki brzuszne płynu żwaczowego oscyluje wokół 5,6  pH i tylko ten sposób daje wiarygodny wynik.  Pobranie płynu ze żwacza sondą nie daje dobrego rozpoznania, gdyż może on zostać zmieszany ze śliną, przez co wyniki nie będą wiarygodne – wyjaśnia Włodzimierz Cholewiński i dodaje, że hodowca powinien skonsultować się z doradcą żywieniowym z PFHBiPM, który mógłby szczegółowo rozpoznać sytuację na miejscu na podstawie wywiadu z hodowcą.

W przypadku podejrzenia kwasicy powinno się położyć szczególny nacisk na sprawdzenie  struktury paszy na sicie paszowym TMR, co pomoże stwierdzić, czy jest ona odpowiednio pocięta i czy krowy nie mają możliwości pobierania  jej selektywnie.  Należy także zbadać na sicie paszowym  to co pozostaje pod koniec odpasu w korycie, zanim zadana zostanie następna porcja TMR . – Można dopiero wtedy stwierdzić w jakim stopniu krowy sortują paszę, co jedzą, a czego nie – mówi Włodzimierz Cholewiński.

W przypadku, gdy struktura TMR okazuje się niewłaściwa, należy dążyć do tego, aby ją poprawić i uniemożliwić krowom selektywne pobieranie paszy. Należy zapewnić także odpowiednią ilość włókna w dawce – jeśli jest jego niedostateczna ilość  to jego brak możemy uzupełnić poprzez  dodatek słomy do wozu paszowego. Zapewnienie odpowiedniej ilości włókna u krów wysokowydajnych jest coraz trudniejsze ze względu na wysokie zapotrzebowanie krowy na składniki pokarmowe.

Na sortowanie paszy  i zakwaszanie treści żwacza oprócz wielkości cząstek wpływa także zawartość suchej masy w TMR, która powinna kształtować się w granicach 40 – 50 procent, a optimum powinno wynosić  45  proc. Może okazać się, że pasza jest zbyt sucha i dolanie wody do wozu paszowego poprawi  wyjadanie paszy, ograniczy sortowanie, przez co poprawi się wydajność i zdrowotność stada.  – Na sicie kałowym powinno zbadać się także strawność paszy – tłumaczy specjalista z PFHBiPM.

Trzeba upewnić się, czy krowy pobierają odpowiednią ilość wody oraz skontrolować sprawność poideł, pobrana woda w odpowiedniej ilości jak i produkowana przez zwierzę ślina, mają silne właściwości buforujące – dodaje i wyjaśnia, że także obserwacja konsystencji kału jest pomocna przy diagnozie kwasicy. – Na to schorzenie może wskazywać kał jasny i spieniony, o kwaśnym zapachu – wyjaśnia.

Ważne jest także odpowiednie zbilansowanie dawki. – Udział pasz niestrukturalnych do strukturalnych powinien wynosić  =< 50 proc. suchej masy pasz zadanych. Jeśli pasz niestrukturalnych jest więcej od strukturalnych (słoma, siano, sianokiszonki), a do tego zmusza nas wysoka wydajność krów i chęć pokrycia zapotrzebowania na składniki pokarmowe,  wprowadzamy krowę w kwasicę – mówi Włodzimierz Cholewiński.

Gdy analizie poddane zostaną wszystkie parametry paszy i okaże się, że struktura jest nieprawidłowa, a z różnych względów, nie można jej poprawić, podajemy dużo pasz zakwaszających żwacz oraz mamy wysoką wydajność w stadzie, wskazane jest zastosowanie dodatków buforujących. – Zalecane jest zastosowanie dodatku kwaśnego węglanu sodu w ilości maksymalnie do 300 g na krowę na dzień, a także tlenku magnezu do 80 g. Część dawki dodatków buforujących można wymieszać w wozie paszowym. Dobrą praktyką  byłoby podawanie 2 x dziennie TMR z tymi dodatkami, a resztę środków buforujących podawać małymi porcjami wraz z paszą treściwą  przy żywieniu PMR – wyjaśnia Włodzimierz Cholewiński.

Zamiast tych dodatków można rozważyć kwestię podania preparatu z alg – dodaje. – Pośrednio także  buforujące działanie mają żywe kultury drożdży,  ich metabolity oraz niacyna, które to utrzymują  w dobrej formie bakterie celulolityczne i pierwotniaki,  które przy pH < 6 zaczynają obumierać, co zaburza proces rozkładu włókna paszy i pogłębia proces  zakwaszenia płynu żwacza. To z kolei  prowadzi do spadku  procentu  tłuszczu w mleku – wyjaśnia Cholewiński.

Jak tłumaczy praca hodowlana i selekcja krów doprowadziły do obniżenia  procentu  tłuszczu w mleku. Obecnie zdrowe krowy dającą mleko o procencie 3,7- 3,8. Wysoka wydajność mleczna jest odwrotnie skorelowana ze składem mleka. Dodatkowo warunki środowiskowe również mogą mieć negatywny lub pozytywny wpływ na organizm zwierzęcia, a przebyte choroby zmieniają skład mleka. Większość stad bydła mlecznego wykazuje także okresowe stany podkwaszenia lub zakwaszenia żwacza  co nie jest obojętne dla produkcji mleka.   Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • O uczciwość proszę 2016-05-19 06:22:06
    A kto ma na to kasę ? Tyle badań to naprawdę robi gospodarkę nieopłacalną.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.15.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!