PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkcja bydła mięsnego: Polska vs. USA

Produkcja bydła mięsnego: Polska vs. USA Uczestnicy szkolenia mogli w praktyce zapoznać się ze stosowanym rozwiązaniami w gospodarstwie; Fot. PZPBM

Autor: Łukasz Chmielewski/PZPBM

Dodano: 19-06-2018 08:45

Tagi:

Podczas spotkania zorganizowanego przez organizacje branżowe dyskutowano na temat warunków i efektywności produkcji bydła mięsnego w Polsce i USA.



Kolejne ogniska ASF, górki i dołki cenowe na rynku mleka, kosztochłonna produkcja drobiu oraz utrzymujące się wysokie ceny żywca wołowego sprawiają, że produkcja żywca wołowego jest obecnie postrzegana przez rolników jako najbardziej perspektywiczny kierunek rozwoju.

Na znaczeniu zyskuje więc, opracowana przez Radę Sektora Wołowiny, Strategia Rozwoju Sektora Wołowiny - Polska Wołowina 2022. Jednym z ciekawszych działań ogłoszonej strategii jest wsparcie dla liderów zmian. Ułatwi to transfer innowacyjnych rozwiązań do szerokiej praktyki produkcyjnej.

Taki cel przyświecał zorganizowanemu w ubiegłym tygodniu w Gospodarstwie Radzicz należącym do Państwa Sylwii i Łukasza Karmowskich spotkaniu szkoleniowemu. Praktycznemu zestawieniu zostały poddane sposoby oceny efektywności produkcji żywca wołowego w USA oraz w Polsce.

Dr Jim Mazurkiewicz z Texas A&M University, główny prelegent spotkania, podkreślił, że zarówno w USA jak i w Polsce decyzje podejmowane przez producentów żywca muszą opierać się o ocenę ekonomiki produkcji, analizę dostępnych rynków zbytu oraz uwzględniać oczekiwania konsumentów.

Mazurkiewicz wraz z dr. Marcinem Gołębiewskim ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Andrzejem Suskim, klasyfikatorem tusz wołowych, mówili o ocenie wartości użytkowej bydła mięsnego. Przeprowadzono warsztaty praktycznej oceny pokroju bydła różnych grup wiekowych w stadzie Łukasza Karmowskiego.

Ponadto, poruszano tematy związane z efektywnym żywieniem bydła oraz możliwością wykorzystania do tego celu produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Przykładem takiego rozwiązania było wizytowane gospodarstwo, w którym do żywienia stada wykorzystuje się produkt uboczny powstały we własnej gorzelni.

Organizatorami spotkania byli: Gospodarstwo Rolne Balin, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział Radom, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.221.147.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!