Sposobem na wzrost przychodów z produkcji mleka w okresie dekoniunktury jest wzrost wartości dodanej do surowca, którą to w przypadku brytyjskiego rolnika jest przetworzenie mleka krowiego na alkohol - Black Cow Pure Milk Vodka

Jak mówi producent, pomysł zrodził się z potrzeby dywersyfikacji produkcji w gospodarstwie liczącym 250 krów oraz z jego osobistego zainteresowania tym trunkiem. Według zapewnień rolnika wódka produkowana jest wyłącznie z mleka krów żywionych na pastwisku i niczym innym.

Produkcja polega oddzieleniu twarogu od serwatki, która następnie za pomocą określonych szczepów drożdży podlega fermentacji do piwa. Podlega ono w dalszej kolejności destylacji i określonym w gospodarstwie sekretnemu procesowi mieszania.

Ostatecznie alkohol jest trzykrotnie filtrowany, a następnie ręcznie butelkowany. Z tego samego mleka powstaje w gospodarstwie również ser cheddar.

Podobał się artykuł? Podziel się!