PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkujemy wołowinę wysokiej jakości, nie będąc tego świadomymi

Produkujemy wołowinę wysokiej jakości, nie będąc tego świadomymi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego fot. PZPBM

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 30-11-2015 11:00

Tagi:

Polscy producenci żywca wołowego oraz przemysł nie posiadają narzędzi pozwalających na ocenę jakości mięsa wołowego. Dlatego nawet gdy rolnik wyprodukuje żywiec wysokiej jakości, zarówno on jak i przemysł nie są tego świadomi.



Wiele osób twierdzi, że w Polsce produkowana jest jedynie wołowina niskiej jakości i dlatego sektor nie może się rozwijać. Jest to jednak nieprawdą. Pomimo małego pogłowia czystorasowego bydła mięsnego, produkujemy dobrą wołowinę. Polscy rolnicy bowiem coraz lepiej radzą sobie z produkcją żywca wołowego z mieszańców międzyrasowych. Niestety brak w naszym kraju metod oceny jakości, które pozwalałyby zarówno producentom jak i przetwórcom uświadomić sobie z jakim materiałem mają do czynienia. 

-Polscy rolnicy potrafią wyprodukować żywiec wołowy bardzo wysokiej jakości. Czasami produkują taką wołowinę, niestety o tym nie wiedząc. Co ciekawe również przemysł nie jest świadomy co sprzedaje. Tu trzeba poprawić świadomość i kontrolę, tak aby umieć ocenić co jest niższej, a co wyższej jakości. Pozwoli to na podział surowca na partie jakościowe - mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. 

Podział mięsa na partie jakościowe powala na osiąganie większych zysków ze sprzedaży. Dodatkowo narzędzia oceny jakości mięsa wołowego, pozwoliłyby na gratyfikację producentów za jakość surowca, a nie za ilość jak ma to miejscy przy wycenie EUROP.  

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • konsument 2015-12-01 07:40:14
    buhahaha-polska zdrowa zywność?chyba jakies kpiny
  • obserwator 2015-12-01 07:03:15
    w Warszawie sprzedaja steki z Hereforda po 160 zł, konsument zadaolony jest z jakosci i placi a hodowca zapewne rowniez ma cos z tego wiecej niz w ubojni
  • Ja 2015-11-30 18:05:23
    Nie jest to odkrycie Ameryki, przecież stek z polskiej wołowiny we Włoszech kosztuje 150 zł/kg.
  • e 2015-11-30 15:37:18
    Przemysł wie, tylko udaje, że nie wie, bo tak mu wygodniej.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.233.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!