Program dobrowolnej redukcji produkowanego mleka został pod koniec ubiegłego roku wprowadzony przez UE jako jednorazowy środek i spotkał się z dużym zainteresowaniem producentów w UE.

Według danych KE ok. 48 tys. rolników z całej UE złożyło wnioski o wsparcie z tytułu dobrowolnego ograniczenia produkcji mleka. Ze statystyk instytucji europejskich wynika, że dzięki temu programowi produkcja mleka została zmniejszona o niemal 861 tys. ton.

W największym stopniu program obejmował kraje głównych producentów mleka w UE, takie jak: Francja, Niemcy, Wielka Brytania i Irlandia.

Zdaniem Europejskiej Rady ds. Mleka (EMB), dobrowolny program redukcji pozwolił na zatrzymanie szybkiego spadku cen mleka, do poziomu niekiedy poniżej 20 proc. w efekcie stawki uzyskiwane przez producentów zaczęły się poprawiać.

Według EMB, aby środek stał się skutecznym i trwałym rozwiązaniem, proponowany instrument musiałby jednak uwzględnić również ograniczenie produkcji w okresie redukcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!