Odkrycia tego dokonano przy okazji doświadczeń, mających na celu wydłużenie terminu przydatności do spożycia mleka pasteryzowanego. Efektem ubocznym okazało się zwiększenie zawartości witaminy D.

Mleko pasteryzowane w tradycyjny sposób zawiera śladowe jedynie ilości witaminy D, podczas gdy promieniowanie UV jest w stanie podnieść jej zawartość do 3,2 mikrogramów na 100 g produktu. Mleko ze zwiększonym w ten sposób poziomem witaminy D zostało dopuszczone do sprzedaży na runku UE.

Zalecane spożycie witaminy D wynosi ok. 10 mikrogramów dziennie. Część zapotrzebowania może zostać pokryta poprzez syntezę w skórze w wyniku ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Niedobór zaś musi zostać dostarczony wraz z dietą.

Suplementacja witaminą D jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym oraz w przypadku osób, mających ograniczony dostęp do promieni słonecznych. Mleko ze zwiększoną zawartością witaminy D może więc okazać się dobrą alternatywą dla suplementów diety, zwiększając jednocześnie wartość dodaną mleka i promując jego spożycie w społeczeństwie.