Rozmowa na temat rynku mleczarskiego w USA umożliwiła zapoznanie się z istotnymi informacjami, m. in. na temat wysokich cen masła czy wzrostu eksportu amerykańskiego.

Jednym z ważniejszych tematów poruszonych podczas delegacji była sprawa Transatlantyckiego Partnerstwa w dziedzinie Handlu i Inwestycji. Okazuje się, że proces związany z TTIP traci poparcie wśród społeczeństwa USA. Jeżeli chodzi o postępy związane z TTIP, to ciężko doszukać się zbyt wielu pozytywnych aspektów dotyczących przebiegu negocjacji w kwestii technicznych.

Amerykańscy negocjatorzy zwracają uwagę na postępy związane z kontrolami importu, analizą ryzyka, regionalizacją (kwestie zdrowia zwierząt) oraz certyfikacją. Z raportu przedstawionego przez EDA wynika, że przemysł mleczarski UE ma ofensywne interesy w trakcie negocjacji związanych z TTIP. Skłania się on raczej w stronę liberalizacji handlu, czyli zmniejszenia taryf i zwiększenia kontyngentów taryfowych, jednak w przypadku niektórych produktów wskazane jest zachowanie ostrożności.

Prezydent EDA, Michel Nalet będzie obecny w Polsce podczas XIV Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, które odbędzie się w dniach 14-16 września 2016 w pobliżu Warszawy. Michel Nalet oraz pozostali prelegenci i uczestnicy będą również dyskutować na tematy poruszone podczas pobytu w Waszyngtonie. TTIP wciąż budzi wiele kontrowersji.

USA mówi otwarcie, że jeśli UE nie zniesie pozycji taryfowych dla interesów amerykańskiego sektora mleczarskiego, nie będzie dostępu dla unijnych produktów mlecznych w USA. Amerykanie zwracają również uwagę na duże zaburzenia równowagi w przypadku wymiany handlowej produktami mlecznymi u obu stron, zwłaszcza w zakresie handlu serami oraz na fakt, że sprzedaż nadal wzrasta.

Podobał się artykuł? Podziel się!