- Podstawowe zagrożenie w przypadku przerostów racicy to przeniesienie środki ciężkości na opuszek palca pod którym znajduje się wyrostek zginaczowy kości racicowej. Ten wyrostek naciska na tworzywo racicowe tworząc zapalenie, co prawda o ograniczonym zasięgu, ale skutkujące zaburzeniem tworzenia się rogu w tym miejscu oraz może prowadzić do wytworzenia się wrzodu Rusterholza, mówi Marian Sas Wisłocki z firmy racice.pl.

Skutkiem nieprawidłowego rozłożenia nacisku na opuszek palca jest również bolesność. Krowy z przerośniętymi racicami mniej chętnie podchodzą do stołu paszowego jak również nie chcą obskakiwać krów w rui.

Problem w dość krótkim czasie się pogłębia. Nieprawidłowo ustawiona racica ściera się w zły sposób, zaginając się do góry. Tylko szybka interwencja, mająca na celu korekcję racicy ustrzeże nas przed niechybną decyzja o brakowaniu krowy. Jednak jak w przypadku większości schorzeń lepiej zapobiegać niż leczyć.

- Przerośnięciom racicy można zapobiegać poprzez profilaktyczną korekcję racic. Korekcję najlepiej wykonywać przed zasuszeniem oraz w szycie laktacji, bądź na 4 tygodnie przed zmianą podłoża np. przed sezonem pastwiskowym, zmianą obory, dodaje Marian Sas Wisłocki.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!