Przeżuwanie ma na celu rozłożenie dużych cząstek paszy na mniejsze, co ułatwia do nich dostęp bakteriom i enzymom trawiennym. Podczas przeżuwania następuje wzmożona produkcja śliny, która ułatwia rozcieranie pokarmu. Dodatkową zaletą wydzielania śliny jest działanie buforujące, dzięki czemu następuje stabilizacja pH żwacza.

Krowa powinna przeżuwać około 10 godzin na dobę. Niezależnie od pory dnia minimum 40% zwierząt powinno w danej chwili przeżuwać. Najlepsza dla tej czynności jest pozycja leżąca. Jeśli duża część przeżuwających zwierząt stoi,  może to świadczyć o niekorzystnych warunkach środowiska, w którym bytują krowy. W takim przypadku należy skontrolować obsadę zwierząt w budynku i określić, czy nie występuje nadmierne zagęszczenie.

Niesprzyjające warunki do przeżuwania w pozycji leżącej mogą także wynikać z nieprawidłowo skonstruowanych stanowisk – często są one zbyt krótkie dla wyrośniętych HF – ów. Przyczyna może tkwić również w nieodpowiedniej powierzchni legowiska. Jeżeli podłoże, na którym wypoczywa krowa jest zbyt twarde lub źle wyprofilowane, może powodować urazy kończyn, które znacząco obniżają pobranie paszy i związane z nim przeżuwanie.

 

W procesie przeżuwania podstawową rolę odgrywa pasza. Po pierwsze zwierzęta muszą mieć do niej swobodny dostęp, co jest niemożliwe przy nadmiernym zagęszczeniu. Po drugie dawka musi mieć określoną strukturę, co stymuluje przeżuwanie. Strukturę taką nadają pasze włókniste jak np. słoma. Nie należy jednak przesadzać z jej udziałem w dawce, aby nie obniżyć zbytnio wartości pokarmowej paszy.

Czas przeżuwania jest rozłożony w czasie i podzielony na krótsze okresy, których można zaobserwować kilkanaście w ciągu doby. Każdy z tych okresów składa się z 30 – 60 cykli przeżuwania pojedynczych kęsów pokarmu, podczas których krowa wykonuje ok. 60 ruchów żuchwą. Im te wartości są wyższe tym lepiej.

Prawidłowe przeżuwanie, na które krowa poświęca odpowiednio dużo czasu, ma znaczący wpływ na lepsze wykorzystanie paszy. W wyniku przeżuwania następuje opróżnianie żwacza co zwalnia miejsce na kolejne partie pokarmu, a większe pobranie paszy, to wyższa produkcja mleka.

Do oceny przeżuwania bez obecności hodowcy służą specjalne sensory. Urządzenie takie umieszcza się pod żuchwą krowy, które następnie przesyła informację do systemu o częstotliwości przeżuwania.