PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Przy żywieniu pastwiskowym ostrożnie z białkiem

Przy żywieniu pastwiskowym ostrożnie z białkiem Podczas żywienia pastwiskowego należy dokładnie kontrolować zawartość poszczególnych składników dawki pokarmowej; Fot. Ł.Chmielewski

Zmiana rodzaju skarmianej paszy pociąga za sobą konieczność skorygowania dawki pokarmowej pod kątem zbilansowania energetyczno-białkowego.



Żywienie pastwiskowe stwarza możliwość obniżenia kosztów produkcji mleka poprzez wykorzystanie relatywnie taniej i wartościowej paszy, jaką jest zielonka pastwiskowa. Do takiej zmiany w żywieniu przeżuwaczy należy jednak podchodzić ostrożnie, kontrolując na bieżąco poziom białka i energii w paszy.

Świeża zielonka jest bogatym źródłem białka, szczególnie, jeśli znaczącą część runi pastwiskowej stanowią rośliny motylkowate. Wadą tego rodzaju paszy jest natomiast niedobór włókna surowego, co może stać się przyczyną występowania biegunek, dlatego konieczny jest w tym czasie zwiększony udział pasz włóknistych.

W okresie żywienia pastwiskowego konieczne jest ograniczenie podaży białka, szczególnie tego łatwo ulegającego rozkładowi w żwaczu. Ten rodzaj białka dominuje w zielonce, gdyż znaczna jego część (ok. 90 proc.) ulega rozkładowi w żwaczu.

Wprowadzane w tym okresie do dawki pokarmowej, wraz z paszami treściwymi, białko powinno być w wyższym stopniu trawione w jelicie cienkim, w niewielkim zaś ulegać rozkładowi w żwaczu. Źródłem takiego białka mogą być śruty poekstrakcyjne, ziarno kukurydzy, które stanowi przy okazji źródło niezbędnej w tym okresie energii czy też gotowe mieszanki paszowe z wyższym udziałem białka chronionego.

Jednym ze wskaźników poprawności żywienia białkowego jest poziom mocznika w mleku, który można kontrolować w otrzymywanych od PFHBiPM raportach wynikowych. Na skutek
nadmiaru białka rozkładanego w żwaczu, następuje wzrost stężenia amoniaku, którego nadmiaru przekształcany jest w wątrobie na mocznik. Jednak w przypadku przekroczenia zdolności neutralizacji amoniaku w wątrobie, dochodzi do wzrostu jego stężenia we krwi, co w dłużej relacji może doprowadzić do zatrucia organizmu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.219.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!