W Polsce coraz większym zainteresowaniem cieszy się hodowla bydła mięsnego oraz produkcja żywca wołowego. Wynika to z kilku nakładających się na siebie faktów: trudnej sytuacji, w jakiej znaleźli się producenci mleka po reformie rynku mleka, rosnącego zapotrzebowania na wołowinę wysokiej jakości na w kraju jak i na świecie oraz spadku opłacalności w innych sektorach produkcji rolnej.

Większe zainteresowanie ze strony rolników sprawia, że konieczne jest ustawiczne podnoszenia poziomu kwalifikacji zawodowych producentów żywca poprzez organizację szkoleń specjalistycznych oraz prowadzenie bezpośredniego, profesjonalnego doradztwa będącego odpowiedzią na realne problemy konkretnych gospodarstw jak i całego sektora.

Szkolenia PZPBM

Jedną z możliwości zdobycia wiedzy nt. podnoszenia zysków z produkcji żywca wołowego jest uczestnictwo w szkoleniach z serii „System QMP, profesjonalne doradztwo szansą zwiększenia dochodowości produkcji bydła opasowego”. Seria szkoleń to projekt Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego skierowany bezpośrednio do hodowców bydła mięsnego, producentów żywca wołowego oraz rolników zainteresowanych tym sektorem produkcji zwierzęcej.

- Projekt spotkał się z ogromnym zainteresowaniem między innymi Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Izb Rolniczych, Grup Producenckich. Przy współpracy z tymi instytucjami zorganizowany zostanie cykl szkoleń, podczas których zostaną poruszone zagadnienia dotyczące odpowiedniego doboru zwierząt do opasu, sposobów utrzymywania, żywienia, uczestnictwa w systemach jakości żywności. Na wszystko spojrzymy przez pryzmat ekonomiki, ponieważ nie wystarczy tylko produkować, istotny jest ekonomiczny aspekt przedsięwzięcia: koszt wyprodukowania jednego kilograma WBC oraz ceny za jaką jesteśmy w stanie sprzedać żywiec – mówi Monika Przeworska, starszy specjalista ds. rozwoju systemów z PZPBM.

Realizując projekt „System QMP profesjonalne doradztwo szansą zwiększenia dochodowości produkcji bydła opasowego” finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego autorzy projektu chcą z fachową wiedzą ekspercką dotrzeć do jak największej liczy gospodarstw, zajmujących się opasem.

- Drodzy rolnicy, jeżeli nie dotarła do Was jeszcze informacja o szkoleniach w Waszej okolicy prosimy o kontakt z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego lub z lokalnym Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Te szkolenia są dla Was. Do zobaczenia – dodaje Przeworska.

Podobał się artykuł? Podziel się!