PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

QMP – ważna genetyka i żywienie

QMP – ważna genetyka i żywienie

Autor: farmer.pl/Tomasz Piotrowski

Dodano: 26-09-2013 10:56

Tagi:

System produkcji certyfikowanej wołowiny QMP został opracowany przed 5 laty i obecnie zyskuje swoich zwolenników wśród producentów bydła rzeźnego.



System certyfikacji wymaga spełnienia przez producenta szeregu wymogów, w zamian zaś producent otrzymuje specjalną dopłatę do towaru dostarczonego do rzeźni w postaci premii pieniężnej w wysokości ok. 1 zł do kg mięsa (wg rozliczenia WBC).

Jednym z głównych wymogów do spełnienia przez producentów jest dostarczenie do rzeźni młodego bydła. Młode bydło rzeźne w tym przypadku oznacza, że buhajki nie mogą być starsze niż 16 miesięcy, natomiast jałówki i wolce nie mogą być starsze niż 24 miesiące. Przy czym waga WBC musi wynosić minimum 240 kg w przypadku buhajka czy wolca oraz minimum 220 kg dla jałówki.

By osiągnąć wymagane minimalne masy w określonym wieku potrzebna jest dobra genetyka, czyli „krzyżówki”, drugą sprawą zaś jest odpowiednie żywienie – mówi Tadeusz Piórkowski producent bydła rzeźnego w systemie QMP.

Wymogi dotyczące odpowiedniego materiału genetycznego do produkcji wołowiny w systemie QMP są również ściśle określone. Do systemu kwalifikują się bowiem zwierzęta ras: limousine, charolaise, angus, hereford, salers, simentaler oraz krzyżówki – mieszańce z wykorzystaniem ras mięsnych (MM), w których materiał ojcowski stanowią buhaje wyspecjalizowanych ras mięsnych.

Producenci wołowiny QMP muszą się również stosować do pewnych wymogów dotyczących żywienia młodego bydła opasowego. Jednak w opinii rolników nie są to wymogi przysparzające problemów.

Opasy w systemie QMP otrzymują mieszankę TMR, w której skład wchodzą: kiszonka z kukurydzy (z wyjątkiem najstarszej grupy opasów,), siano, sianokiszonka oraz pasze treściwe przygotowane we własnym zakresie – śruty zbożowe.

Idea tego programu jest bardzo dobra, patrząc na to zarówno od strony konsumenta jak i producenta – rolnika. Mam nadzieję, że z czasem zwiększy się spożycie mięsa wołowego w naszym kraju, a jego produkcja będzie bardziej rentowna – dodaje Piórkowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • baca56 2013-09-26 13:03:17
    Zaintrygowała mnie ta dopłata 1 zł do kilograma wbc. Kto płaci? Z jakich pieniędzy?
    Na jakich zasadach?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.103.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!