Jod jest dla człowieka niezbędnym mikroelementem. Bez tego pierwiastka niemożliwa jest produkcja w tarczycy hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.

Okazuje się, że odpowiednią podaż jodu można uzyskać nie tylko stosując obficie jodowaną sól, lecz także zwiększając jego zawartość w mleku.

Przeprowadzone w tym kierunku badania wykazały, że zwiększenie podaży jodu w diecie krów przekłada się na jego zawartość w mleku.

Dobrym sposobem na dostarczenie większej ilości jodu w dawce pokarmowej krów jest stosowanie lizawek solnych o zwiększonej zawartości tego pierwiastka. Podnosząc stężenie jodu do 300 mg, można uzyskać wzrost jego zawartości w mleku o ponad 50 proc.

Innym sposobem na zwiększenie zawartości jodu w mleku jest stosowanie dippingu strzyków środkami na bazie jodu. Można w ten sposób uzyskać wzrost stężenia jodu o ok. 35 proc. w porównaniu do mleka krów, u których metoda ta nie została zastosowana. W tej sytuacji jednak wzrost zawartości tego pierwiastka jest znacznie mniejszy niż w przypadku stosowania lizawek solnych.