PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Roguś: Widać wzrostowy trend cen żywca

Roguś: Widać wzrostowy trend cen żywca Bogusław Roguś, prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 03-03-2016 10:29

Tagi:

O ocenę aktualnej sytuacji na rynku żywca wołowego poprosiliśmy Bogusława Rogusia, prezesa zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.



Prezes zarządu PZHiPBM zwraca uwagę na różnice pomiędzy cennikami żywca wołowego w Polsce a krajami naszych zachodnich sąsiadów.

Cena żywca wołowego, płacona przez polskie zakłady mięsne, jest niższa o ok. 15 – 20 proc. od tej płaconej w Europie Zachodniej. Ceny w naszym kraju są uzależnione m.in. od kursu złotówki w stosunku do euro. To właśnie ze zmian wartości naszej waluty wynikają huśtawki widoczne na cennikach zakładów przyjmujących bydło – mówi Bogusław Roguś.

Jak mówi prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, jest w naszym kraju bardzo duże zapotrzebowanie na wołowinę wysokiej jakości. Aktualnie na rynku wołowiny klasy premium zapotrzebowanie przewyższa możliwości produkcyjne.

- Od pewnego czasu widać pozytywny, wzrostowy trend cen żywca, które spadły w związku z zakazem uboju rytualnego. Rośnie również zapotrzebowanie na wołowinę wysokiej jakości. Spowodowane jest to popularyzacją steków i hamburgerów, które jeśli są podawane w restauracjach, potrzebują dobrego surowca. Odbiorcy takiego mięsa są bardzo wymagający, ale warto starać się sprostać ich gustom, ponieważ aktualnie zapotrzebowanie jest tak duże, że popyt przewyższa podaż.

Jak mówi Bogusław Roguś, sposobem na osiąganie większych zysków jest sprzedaż bezpośrednia. Mamy już w Polsce przykłady gospodarstw, które stosują ten sposób zbytu wołowiny i dzięki temu zyskują więcej.

Na pewno szansą dla hodowców są bezpośrednie kanały dystrybucji. W naszym kraju mamy przykłady producentów żywca, którzy sprzedają wołowinę bezpośrednio do sklepów i restauracji i dzięki temu osiągają wyższe zyski – twierdzi prezes PZHiPBM.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Karol 2016-03-03 13:33:07
    trend jest i będzie jeszcze większy ale tylko na żywiec ras mięsnych ponieważ błyskawicznie rośnie popyt na dobry beef, mięso z bydła mlecznego nadaje się do dobrych wędlin
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.153.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!