Zgodę na wywóz żywności na rynek rosyjski dostało 7 zakładów przetwórczych: 4 mleczarnie i 3 zakłady mięsne. Uprawnienia do eksportu na Białoruś dostało 13 kolejnych zakładów - 8 mięsa czerwonego, 4 zakłady drobiarskie i jedna chłodnia. Obecnie prawo sprzedaży produktów do Rosji ma 16 zakładów produkcji i przetwórstwa wołowiny i wieprzowiny, 9 zakładów drobiarskich, 28 mleczarni, 1 zakład jajczarski, 3 firmy wytwarzające gotowe produkty i 2 zakłady jeliciarskie.

Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek powiedział w rozmowie z PAP, że Rosjanie zgodzili się na zniesienie czasowego ograniczenia dostaw przez dwa zakłady mięsne, które wcześniej uzyskały certyfikat. .

Uprawnienia do eksportu na Białoruś dostało 13 kolejnych zakładów - 8 mięsa czerwonego, 4 zakłady drobiarskie i jedna chłodnia. Łącznie sprzedawać na białoruskim rynku może 21 zakładów mięsnych, 12 drobiowych, 4 chłodnie i dwóch przetwórców jelit.

W okresie styczeń - listopad 2009 r. polskie firmy wywiozły do Rosji mięso o wartości ok. 7,4 mln euro wobec 22,2 mln euro rok wcześniej. W tym samym czasie eksport żywnych zwierząt wyniósł 38,3 mln euro wobec 16 mln euro w 2008 r.

Wartość eksportu mięsa na Białoruś w pierwszych jedenastu miesiącach 2009 r. wyniosła 12,4 mln euro; w analogicznym okresie 2008 r. - ok. 24,3 mln euro. Żywe zwierzęta zostały sprzedane na kwotę 1,1 mln euro wobec ok. 1,3 mln euro rok wcześniej.

Źródło: PAP/ farmer.pl