Jak piszą w raporcie eksperci ARR, w całym 2016 roku, przy konkurencyjnych cenach polskiej wołowiny, wolumen wywozu mięsa wołowego będzie prawdopodobnie o około 5 proc. większy niż w 2015 roku i wyniesie 460 tys. ton.

Dodają, że wzrostowi eksportu może sprzyjać zwiększenie konsumpcji wołowiny w krajach UE, a także rozwój kontaktów handlowych polskich przedsiębiorców m.in. z Turcją i Japonią.

W 2015 roku z Polski wywieziono 437 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 15 proc. więcej niż w 2014 roku.

Odbiorcami wołowiny z Polski, oprócz krajów UE, były również: Turcja, kraje bałkańskie (Bośnia i Hercegowina, Albania), a także niektóre kraje Bliskiego Wschodu i Azji (m.in. Izrael, Hongkong, Turkmenistan, Japonia i Wietnam).