Poziom produkcyjności, a także zdrowotności stada można wyczytać z ilości i składu chemicznego mleka. Poziom mocznika informuje o poziomie amoniaku w żwaczu, a jego wartości przy prawidłowym zbilansowaniu dawki powinny kształtować się na poziomie 200 – 250 mg/litr mleka o zawartości białka na poziomie 3,2 – 3,6 proc.

Mocznik występujący w nadmiarze informuje o puli amoniaku, którego drobnoustroje w żwaczu nie są w stanie zagospodarować. Powodem takich sytuacji może być nadmiar pasz białkowych lub za mało jest pasz dostarczających drobnoustrojom energii. Amoniak jest wtedy wchłaniany do krwi, co z punktu widzenia hodowcy jest stratą, a w dodatku podtruwa jej organizm, obciążając dodatkowo wątrobę – mówi dr Krzysztof Słoniewski z PFHBiPM.

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka od początku kwietnia wprowadza nową usługę do swojej oferty – Raport Wynikowy RW-11, który będzie dostarczany elektronicznie po zalogowaniu na „Hodowcy online”. Będą w nim zawarte informacje o zawartości mocznika w mleku, ocenie równowagi białkowo – energetycznej w żwaczu, stosunku zawartości tłuszczu do białka w zależności od fazy laktacji oraz ocena zagrożenia stada subkliniczną ketozą.