PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rozpoczęła się XXV Szkoła Zimowa Hodowców Bydła

Rozpoczęła się XXV Szkoła Zimowa Hodowców Bydła Rozpoczęła się XXV Szkoła Zimowa Hodowców Bydła; fot. Ł. Głuchowski

Platforma wymiany wiedzy pomiędzy naukowcami oraz nauką, a praktyką jest celem głównym, który od dwudziestu pięciu lat przyświeca organizatorom Szkoły Zimowej Hodowców Bydła.



Zakład Hodowli Bydła Instytutu Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zorganizował jubileuszową, XXV Szkołę Zimową Hodowców Bydła pod patronatem Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła oraz Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego w Krakowie.
Tematyka prelekcji obejmuje m.in. następujące zagadnienia: hodowla bydła mlecznego i mięsnego, ilość a jakość mleka, zarządzanie dobrostanem bydła mlecznego, eksport polskiego mleka i wołowiny, żywienie krów mlecznych.

Pierwszą prelekcję podczas jubileuszowej Szkoły wygłosił Nick Hemauer z Genex Cooperative, Inc. and Cooperative Resources International (USA), który mówił o przyszłości hodowli bydła z perspektywy hodowcy amerykańskiego. Tym co szczególnie poruszyło słuchaczy jest rosnący odsetek krów rasy Jersey w amerykańskim pogłowiu krów mlecznych. Producenci mleka z USA decydują się coraz częściej na krzyżowanie bydła HF z rasą Jersey.

Drugiego dnia konferencji wykłady podzielone były na dwa bloki: genomiczny oraz dotyczący bydła mięsnego. W pierwszej części prelekcję wygłosił dr Jarosław Jędraszczyk z Małopolckiego Centrum Biotechniki w Krasnem. Prelegent przybliżył przyszłość hodowli bydła w Europie w kontekście genomicznej oceny wartości hodowlanej. Kolejny wykład dotyczący tego zagadnienia wygłosiła dr inż. Monika Skarwecka z Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badań Balice. Prelegentka przestawiła stan obecny i przyszłość selekcji genomowej bydła mlecznego w Polsce, posiłkując się danymi dotyczącymi tej metody oceny wartości hodowlanej Polsce i Europie.

Sesję dotyczącą hodowli bydła mięsnego rozpoczęła prelekcja Jacka Zarzeckiego, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Prelegent mówił m.in. o aukcjach bydła mięsnego, które pomagają uzyskiwać wyższą cenę za żywiec. Kolejnym prelegentem był Józef Skarzyński, również z PZHiPBM. Mówił on o dużym potencjale zwiększenia pogłowia bydła mięsnego w naszym kraju. Ostatnim wykład w tej sesji zaprezentował prof. dr hab. Zenon Nogalski z Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie, który przybliżył alternatywne systemy produkcji wołowiny. Prelegent mówił m.in. o produkcji wołowiny z wolców i razówek oraz ekologicznej produkcji żywca wołowego.

Na koniec sesji dotyczącej bydła mięsnego odbyła się wyjątkowo ożywiona dyskusja. Dużo uwagi poświęcono tematowi produkcji wołowiny z krów rasy polskiej czerwonej. Grono ekspertów nie było zgodne co do nomenklatury: czy z tej tradycyjnie dwukierunkowej rasy, można wyodrębnić mięsny typ użytkowy.

Szkoła Zimowa odbywa się w dniach 27-30 marca 2017 roku w Zakopanem, w Ośrodku Konferencyjno-Wczasowym Bel-Ami (ul. Seweryna Goszczyńskiego 24).

Dokładniejsze relacji z poszczególnych wykładów znajdą Państwo wkrótce na farmer.pl i w czasopiśmie „Farmer”.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Hodowca, były uczestnik Szkoły 2017-03-29 21:24:32
    Hodowców jest tam jak na lekarstwo. Proponuję zmienić nazwę na Szkoła Zimowa Profesorów Teoretyków bo to w 90% oddaje formę tej imprezy.
  • kzo 2017-03-29 19:32:48
    Teraz to się robi w polu a nie na kawusi ględzi. Kto tam sobie może na to pozwolić,hobbysta albo obszarnik? Obszarnik to miałby to w doopie wiec odp prosta.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.195.140
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!