Świeże powietrze oraz ruch są dobre dla zdrowia nie tylko ludzi, ale również krów. Badania naukowców z Uniwersytetu Aarhus pokazują, że w stadach, gdzie krowom umożliwia się swobodny wypas jest niższa śmiertelność, niż w przypadku tych, które pozostają w zamknięciu przez całe lato.

Różnica była jeszcze większa w przypadku stad z automatycznym systemem dojenia (AMS). W przypadku gdy krowy z gospodarstw posiadających AMS miały  możliwość wypasu, śmiertelność była o 54 proc. mniejsza niż w przypadku ferm, gdzie krowy nie były wypasane.  Wpływ wypasu był mniejszy w stadach z tradycyjnym systemem doju – tam śmiertelność zmalała o 25 proc.

Znaczenie miała również długość wypasu. Badania Elke Burow wskazały, że w przypadku krów, którym nie ograniczano czasu przebywania na pastwisku, śmiertelność była niższa o 42 proc, niż w przypadku krów, które miały ograniczony dostęp lub nie były wypasane wcale.

Wyniki badań Elke Burow opierają się na bazach danych gospodarstw oraz ankietach przeprowadzonych w 391 duńskich fermach.