Według rumuńskich danych, ilość surowca zakupionego przez producentów i odbiorców mleka wzrosła o 59 190 ton (7,3 proc.)

Oprócz Bułgarii i Irlandii Rumunia jest jednym z krajów o największej ekspansji produkcji mleka w Unii Europejskiej. Jednak, w jakości wyprodukowanego surowego mleku nie było większych zmian. Przy średniej zawartość tłuszczu wynoszącej 3,77 proc. była ona praktycznie na poziomie z poprzedniego roku, podobnie jak zawartość białka na poziomie 3,27 proc.

Pomimo wyższej produkcji własnej, import mleka w Rumunii wzrósł w okresie od stycznia do października 2017 r. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku o 3,8 proc. do 102 371 ton. Mleczarnie produkowały w tym czasie 235 432 t mleka spożywczego. Było to o 3,8% więcej niż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 r. Produkcja napojów z kwaśnego mleka wzrosła o 6,1 proc. do 177 323 ton, a produkcja masła o 4,7 proc. do 9 822 ton. Produkcja sera zwiększyła się o około 3 proc. do 65 000 ton. Spadła jednak produkcja skondensowanego mleka, o 5,3 proc do 54 675 t.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!