PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sezon na kwasicę

Sezon na kwasicę Wiele plantacji kukurydzy było w ubiegłym zezonie kiepskiej jakości. Fot. Ł. Głuchowski

Ostatni sezon paszowy był niezwykle trudny, a jedną z negatywnych jego konsekwencji jest zwiększone ryzyko występowania kwasicy u krów mlecznych.



W tym roku zebrano bardzo małą ilość pasz objętościowych, a co gorsza wiele z nich charakteryzuje się nie najlepszą wartością pokarmową. Na szczególną uwagę zasługuje tu kiszonka z kukurydzy.

Wyznaczenie prawidłowego terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę było w ubiegłym sezonie niezwykle trudne, a wręcz niemożliwe do wykonania. Były w zasadzie dwa wyjścia: albo czekać na odpowiednią dojrzałość ziarna, uzyskując jednocześnie przekroczone wartości suchej masy, albo ratować rośliny przed wyschnięciem, nie oglądając się na dojrzałość ziarna.

W drugim przypadku, co prawda mogło się udać osiągnąć pożądaną zawartość suchej masy, ale zabrakło tego, co najważniejsze, czyli energii ukrytej w kolbach. Zbierana w tej fazie kukurydza charakteryzowała się jeszcze niedojrzałym ziarnem.

Kiszonki wykonane z takiego materiału wykazują wysoki poziom cukru przy bardzo małej zawartości skrobi. Zawarte w roślinach cukry proste, których rośliny nie zdążyły jeszcze przekształcić w skrobię, stwarzają duże ryzyko występowania u krów kwasicy.

Mimo, że kiszonka przy ocenie organoleptycznej wydaje się poprawna, to gołym okiem nie dojrzymy tego, co najważniejsze, czyli jej składu. Dlatego warto, a nawet trzeba wykonać analizę wartości pokarmowej takiej paszy. Opierając się na jedynie na wartościach tabelarycznych, podajemy krowom zupełnie inną dawkę, aniżeli wynikałoby to wyliczeń.

Dodatkowym czynnikiem, mogącym zwiększać częstotliwość pojawiania się kwasicy w stadzie jest deficyt pasz objętościowych w tym sezonie i próba zastąpienia ich paszami treściwymi. Nadmierna ilość łatwostrawnych węglowodanów powoduje silne zakwaszenie treści żwacza, doprowadzając do wystąpienia wspomnianego schorzenia metabolicznego.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.111.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!