Ceny produktów mlecznych na zakończonej wczoraj aukcji zanotowały spadek o 7,4 proc. Złożyły się na to obniżki cen całego asortymentu będącego przedmiotem licytacji. Spadki cen poszczególnych produktów kształtowały się następująco:

  • pełne mleko w proszku o 10,4 proc.
  • masło o 8,3 proc.
  • maślanka w proszku o 6,7 proc.
  • odtłuszczone mleko w proszku o 6,6 proc.
  • ser Cheddar o 4,2 proc.
  • kazeina podpuszczkowa o 3,7 proc.
  • laktoza o 2,6 proc.
  • odtłuszczone mleko w proszku o 2,2 proc.

Opisywana aukcja była trzecią w tym roku i po raz trzeci z rzędu zanotowano spadek indeks cen GDT, stanowiącego średnią ważoną cen produktów mlecznych. Obniżki wartości poszczególnych przetworów mlecznych są wynikiem spadku popytu ze strony Chin, połączonego dynamicznym rozwojem produkcji w krajach UE. Jeśli ten stan będzie się nadal utrzymywał, to na wzrost cen będziemy musieli jeszcze poczekać

Wzrost cen pod koniec 2016 r.

Biorąc pod uwagę wyraźny wzrost unijnych zapasów produktów mlecznych w ostatnich miesiącach, w szczególności odtłuszczonego mleka w proszku, w I poł. br. oczekujemy stopniowego spadku dynamiki produkcji mleka w UE. W efekcie prognozujemy, że obniżenie produkcji na poziomie globalnym będzie miało miejsce najwcześniej w II poł. br. Tym samym, biorąc pod uwagę sytuację popytowo-podażową na światowym rynku mleka trwałego wzrostu cen można oczekiwać najwcześniej w IV kw. 2016 r. - twierdzi Jakub Olipra ekonomista z Credit Agricole Bank Polska S.A.

Podobał się artykuł? Podziel się!