Na Global Dairy Trade, internetowej platformie sprzedaży produktów mlecznych należnej do Fonterry, nastąpiło tąpnięcie. Indeks GDT stracił podczas wczorajszej (3.10.2017 r) aukcji 2,4 proc. wartości w stosunku do ostatniego notowania (19.09.2017 r.).

Aż pięć produktów straciło na wartości, podrożały jedynie dwa.

Straty zanotowano w przypadku:

  • Maślanki w proszku o 10,3 proc.
  • Masła o 3,6 proc.
  • Bezwodnego tłuszczu mlecznego o 3,4 proc.
  • Pełnego mleka w proszku o 2,7 proc.
  • Odtłuszczonego mleka w proszku o 1,4 proc.

Wzrosły natomiast ceny oferowanych na platformie:

  • Sera Cheddar o 1,9 proc.
  • Kazeiny podpuszczkowej o 0,9 proc.

Laktoza nie była oferowana podczas opisywanej sesji GDT.

Silny spadek maślanki w proszku

Najsilniejszy spadek (o 10,3 proc.) dotyczył maślanki w proszku. Produkt ten tanieje już od początku roku. W ostatnim czasie, najwyższa jego cena sięgnęła w grudniu 2016 poziomu 2 874 dol./t, natomiast podczas aktualnej sesji było to jedynie 1 804 dol./t, co oznacza stratę niemal 40 proc. wartości w ciągu 10 miesięcy.

Pomimo dość silnego spadku niektórych produktów oferowanych na platformie należącej do nowozelandzkiej spółdzielni, ciężko jeszcze mówić o początku dekoniunktury. O tym na ile spadki będą tendencją trwałą przekonamy się w najbliższych tygodniach. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!