PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Skąd biorą się bakterie w mleku?

Skąd biorą się bakterie w mleku? Higiena pozyskiwania mleka musi być zaostrzona w okresie letnim, fot.Ł.Ch.

Autor: Łukasz Chmielewski/ dr Marcin Gołębiewski

Dodano: 09-08-2018 09:15

Tagi:

O jakość pozyskiwanego mleka trzeba dbać cały rok, jednak teraz w okresie letnim standardy higieniczne muszą być szczególnie przestrzegane.



Zanieczyszczenie mleka może następować w dwojaki sposób: bezpośrednio poprzez krowę, której wymię jest zakażone patogenami mastitowymi oraz pośrednio, ze środowiska oraz sprzętu udojowego. W okresie letnim dodatkowym wektorem przenoszenia bakterii są muchy, których zwalczanie ma również wpływ na jakość pozyskiwanego mleka.

Najczęściej wyodrębnia się trzy ścieżki kontaminacji mleka drobnoustrojami:
• Patogeny mastitowe
• Drobnoustroje środowiskowe
• Zanieczyszczenia pochodzące ze sprzętu udojowego.

Kiedy za podwyższoną liczbę drobnoustrojów w mleku zbiorczym należy podejrzewać bakterie powodujące stan zapalny wymienia? Pierwszą przesłanką są duże fluktuacje ogólnej liczby drobnoustrojów (OLD) w mleku. Mleko pozyskane ze zdrowej ćwiartki wymienia charakteryzuje się niską ogólną liczbą drobnoustrojów, najczęściej poniżej 1000/ml.

Natomiast w sytuacji zaistnienia infekcji klinicznej lub podklinicznej następuje lawinowy wzrost OLD w zainfekowanej ćwiartce. Szczególnie istotny wzrost ogólnej liczby drobnoustrojów w mleku, notowany jest w przypadku infekcji na tle Streptococcus aglactie i Streptococcus uberis. Wówczas liczba OLD w mleku z zakażonej ćwiartki wymienia może wzrosnąć do 100 mln/ml w przypadku form klinicznych mastitis.

Podobny wzrost OLD może być notowany w przypadku wystąpienia mastitis na tle bakterii E. coli. W sytuacji pojawienia się w stadzie infekcji wywołanych na tle tych trzech wspomnianych wcześniej patogenów, bardzo łatwo jest wytłumaczyć nagłe zmiany OLD w mleku zbiorczym.

Za przykład może posłużyć gospodarstwo, które produkcje ok. 1500 kg mleka w ciągu doby o bardzo dobrej jakości mikrobiologicznej, OLD 5000/ml. W przypadku dodania do 1500 kg mleka 2 kg mleka pochodzącego od krowy, której jedna ćwiartka zakażona była S. uberis, ogólna liczba drobnoustrojów w mleku zbiorczym ulegnie diametralnemu wzrostowi z 5000/ml do aż 138 000/ml.

A co w sytuacji, gdy liczba ćwiartek zakażonych paciorkowcami będzie większa? W takiej sytuacji OLD w mleku zbiorczym może osiągać wyniki liczone w mln/ml. Dlatego tak niezmiernie ważne jest, aby wcześnie identyfikować stany zapalne wymienia w stadzie, aby nie dopuścić do sytuacji, w której mleka z zakażonych ćwiartek trafia do mleka zbiorczego.

Na podstawie artykułu dr Marcina Gołębiewskiego z sierpniowego numeru Farmera.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • On off 2018-08-09 10:06:40
    I ma rację że nie myje. I tak mleko kosztuje grosze to po co jeszcze w mydło inwestować
    • wieśniak 2018-08-09 11:47:58
      Jak by było za grosze to nikt by nie doił. A póki co krowiarze radzą sobie najlepiej.
  • Żyjący z krowiarza 2018-08-09 09:20:40
    PAULINA rąk nie myje. I wszystko jasne.
    • Andrzej 2018-08-09 13:33:22
      Nie myje bo nie daje mleka.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.13.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!