W okresie styczeń - październik br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały o ponad 9 proc. mniej śmietany niż rok wcześniej. Niemniej, już w samym październiku br. jej produkcja wzrosła o 16 proc. względem września br.

Ze względu na korzystną sytuację na rynkach światowych i wysokie ceny, w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy br. aż o 17 proc. (do 123 tys. t) zwiększyła się produkcja mleka w proszku.

Więcej wytworzono także serów, zarówno świeżych – o około 3 proc. w relacji rocznej do 307 tys. t – jak i dojrzewających – o ponad 2 proc. do 225 tys. ton. Zaczęła rosnąć również produkcja masła – w październiku wyprodukowano go o około 3 proc. (do 15,6 tys. t) więcej niż we wrześniu br., wynika z analizy BGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!