Podczas XIII Regionalnej Kujawsko-Pomorskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Minikowie w kategorii krowa z cielęciem wystawił trzy sztuki. Tak się złożyło, że podobnie jak w kategorii Limousine był jedynym wystawcą więc czempionat i wiceczempionat przypadł zwierzętom z jego hodowli.
 
Gospodarstwo Magowskiego obejmuje 800 ha ziemi. Łąki stanowią 60 ha z których produkuje siano dla krów. Pastwisk nie posiada.  Pozostałe to grunty orne, na których uprawia ok. 200 ha kukurydzy na ziarno, pszenicę jarą, 80 ha rzepaku, 80 ha żyta i 80 ha pszenicy ozimej. Niestety pszenica, rzepak i żyto tej zimy wymarzły. W gospodarstwie prowadzona jest też produkcja warzyw. Największy areał stanowi marchew- ok. 60 ha. Pozostałe warzywa to głównie: pietruszka, seler y i brokuły.

W produkcji zwierzęcej zajmuje się tylko hodowlą czystorasowych Charolaise. Obecnie stado liczy 500 szt. tego bydła, w tym 200 mamek. Młodzież przebywa przy matce do ok. 7 mies. życia. Byczki w wieku 18-24 mies. osiągają wagę 750-800 kg i są przeznaczane na eksport głównie do Grecji. Jedynie ok. 5-10 proc. pozostaje w kraju jako materiał rozpłodowy.

Jałówki Magowski sprzedaje do dalszej hodowli w trzech podejściach: jako odsadki w wadze ok. 300 kg, jałówki w wieku ok. 15-18 mies. do krycia i jałówki cielne. Na remont stada pozostawia ok. 10 proc. jałówek. M.in. w  ub. roku wyeksportował do Rumunii  120 szt. jałówek (odsadki, jałówki do krycia i cielne). Na „mięso” sprzedaje tylko sztuki brakowane.

Zwierzęta – z powodu braku pastwisk przebywają na wybiegu, część sezonowo od wiosny  do późnej jesieni i część całorocznie. Żywione są sianem (z powodu zbyt małych zasobów siano jest dokupywane), paszą treściwą (byczki 5 kg/dzień) i wywarem gorzelnianym. Mamki otrzymują otręby owsiane.

Na pytanie czy opłaca się produkcja bydła ras mięsnych, Magowski odpowiada: opasa się byczki hf, ale przewagą ras mięsnych jest to, że dzienny przyrost masy ciała jest większy i uzyskiwana cena jest wyższa. To trzeba brać pod uwagę.

W skład komisji oceniającej podczas Wystawy w Minikowie wchodzili: Ryszard Przekwas – przewodniczący i Katarzyna Kowalik, oboje z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM).

- w kategorii bydła mięsnego rasy Charolaise- krowa z cielęciem, czempionem została krowa PETKA „G” (PL005114601761) o wadze 780 kg i wieku 75 mies. (3 urodzone cielęta) oraz cielę Y (PL005225316349) o masie ciała 310 kg i wieku 187 dni ze wspomnianej hodowli Jerzego Magowskiego z Będzitowa,

- w kategorii bydła mięsnego rasy Charolaise- krowa z cielęciem, wiceczempionem została krowa FOKA „G” (PL005143828627) o wadze 820 kg i wieku 74 mies. (4 urodzone cielęta) oraz cielę Y (PL005287597441) o masie ciała 126 kg i wieku 56 dni ze wspomnianej hodowli Jerzego Magowskiego z Będzitowa.

Nagrodzone zwierzęta w galerii poniżej.

Podobał się artykuł? Podziel się!