PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Solidne ubicie pryzmy

Solidne ubicie pryzmy

Autor: farmer.pl/Tomasz Piotrowski

Dodano: 06-09-2013 10:10

Tagi:

Prawidłowa gęstość kiszonki jest gwarancją przeprowadzenia dobrej fermentacji w kierunku produkcji kwasu mlekowego.



Ubicie zielonki jest bardzo ważnym zabiegiem w produkcji kiszonki z kukurydzy, a jego nadrzędnym celem jest stworzenie odpowiednich warunków – beztlenowych do rozwoju bakterii kwasu mlekowego.

Dobre ubicie jest gwarancją prawidłowej fermentacji mlekowej, jednak na dobre ubicie zielonki w silosie wpływ ma wiele czynników jak: zawartość suchej masy w zielonce, jej rozdrobnienie czy tempo zbioru kukurydzy.

Rozdrobnienie całych roślin kukurydzy powinno być dobrane do zawartości suchej masy zielonki. Mianowicie im kukurydza jest bardziej zielona (więcej wilgoci) możemy się pokusić o rozdrobnienie na nieco większe cząstki (powyżej 1 cm), a zakiszany materiał nie powinien sprawić żadnych problemów podczas dogniatania w silosie.
 
Jeśli jednak kukurydza jest w bardziej zaawansowanych fazach dojrzałości (sucha masa powyżej 35 proc.) długość sieczki nie powinna przekraczać 1 cm. Bowiem w tym przypadku materiał jest już bardziej sprężysty i jego ubicie może sprawić znacznie więcej problemów.

Najodpowiedniejszą w związku z tym miarą prawidłowego zagęszczenia kiszonki jest ilość suchej masy w kg znajdującej się w 1 metrze sześciennym kiszonki.

Gęstość kiszonki powinna przekraczać 220 kg s.m./m sześć. kiszonki. Najlepsze jednak wyniki jakości kiszonki z kukurydzy uzyskiwane są przy gęstości powyżej 250 kg s.m./m sześć. kiszonki – tłumaczy dr Krzysztof Białoń z AdiFeed.

Ważne jest zatem by zagęszczenie osiągać stopniowo. Należy pamiętać, że prawidłowy docisk może być uzyskany jedynie jeśli dogniatamy warstwę nie większą niż 30 cm. Wartości te są trudne do uzyskania w przypadkach zbyt szybkiego zbioru w stosunku do możliwości odbioru i rozprowadzenia zielonki w silosie lub przy zbyt długiej strukturze materiału zakiszanego – dodaje dr Białoń. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.145.103.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!