Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w pierwszych pięciu miesiącach roku wywóz świeżej, chłodzonej i mrożonej wołowiny wyniósł 88 tys. t w porównaniu z 107 tys. t w tym samym okresie przed rokiem.

Oznacza to spadek o 18 proc – informuje Bank Gospodarki Żywnościowej w ekonomicznym opracowaniu Agro Tydzień. Wartość eksportu nominowana w euro obniżyła się o 16 proc. do 239 tys. EUR.

Mniejszy niż przed rokiem był również eksport żywego bydła. Wyniósł on 15,5 tys. t w porównaniu z 28,0 tys. t przed

rokiem, czyli aż o 44 proc. mniej.

Zdaniem ekspertów z Banku Gospodarki Żywnościowej zaskakująco słabe wyniki eksportu wołowiny i bydła są prawdopodobnie konsekwencją niższej podaży oraz wyższego kursu złotego niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Dla przykładu według GUS skup bydła w okresie styczeń - maj 2010 był aż o 22 proc. niższy niż rok wcześniej.

Eksport ma bardzo duże znaczenie dla polskiego rynku wołowiny, gdyż w ubiegłym roku niemalże trzy czwarte produkcji było kierowane za granicę – informuje BGŻ.

Średnia cena skupu bydła wynosiła w pierwszej dekadzie lipca 4,34 zł/ kg żywca.

źródło: farmer.pl/BGŻ