Według prognoz ekspertów z IERiGŻ – PIB bilansowe spożycie mleka, łącznie z mlekiem przeznaczonym na przetwory (bez mleka przerobionego na masło), w 2015 r. może być nawet o 2 proc. niższe w porównaniu z ubiegłym rokiem, wynosząc 201 litrów na mieszkańca.

Sytuacja ta wynikać może m.in. z potanienia produktów mięsnych względem mlecznych i w konsekwencji odmiennych decyzji konsumentów dotyczących zakupywanych produktów żywnościowych.

Zdaniem analityków z IERiGŻ – PIB w 2016 r. spożycie mleka może ulec obniżeniu o kolejny procent, do 199 litrów na mieszkańca.

Odmienna sytuacja dotyczy masła. Spożycie tego tłuszczu w 2015 r. może wynieść 4,4 kg na mieszkańca, co stanowi wynik ok. 5 proc. wyższy w porównaniu do 2014 r. Sytuacja ta wynika przede wszystkim ze spadku cen detalicznych masła, które w okresie styczeń – sierpień 2015 r. były o 9,8 proc. niższe niż przed rokiem.

Przewidywana konsumpcja masła w 2016 r. powinna utrzymać się na poziomie ukształtowanym w 2015 r.