W ostatnim czasie widoczne są wahania cen na giełdzie GDT. Wynikiem ostatniej sesji był spadek indeksów cenowych o 3,2 proc., wobec wzrostu o 1,3 proc., jaki odnotowano na poprzedniej aukcji.

Zarówno pełne mleko w proszku, jak i odtłuszczone mleko w proszku zaliczyły spadek, odpowiednio: 3,7 proc. i 3,8 proc. Rekordowe obniżki objęły maślankę w proszku, w której przepadku spadek wyniósł aż 12,9 proc. Wzrost indeksów cenowych dotyczył tylko dwóch pozycji: masła i laktozy.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,3 proc.
• Masło – wzrost o 0,2 proc.
• Maślanka w proszku – spadek o 12,9 proc.
• Ser Cheddar – spadek o 5,3 proc.
• Laktoza – wzrost o 6,8 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 5,8 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 3,8 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 3,7 proc.