Po dodatnich ostatnich czterech aukcjach, obecnie nastąpił niewielki, ale jednak spadek cen produktów mlecznych na giełdzie GDT.

Spadki cen zaliczyły trzy kategorie produktów mlecznych, wśród których znalazły się: maślanka w proszku, laktoza oraz pełne mleko w proszku. Stawki na pozostałe przetwory wzrosły lub pozostały na niezmienionym poziomie.

Mimo tego spadku sytuacja wydaje się dość stabilna. Zaistniała obniżka wynikała z dużych wzrostów w ostatnich dwóch miesiącach i była przewidywana przez analityków.

Wyniki ostatniej sesji GDT są następujące:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 2,3 proc.
• Masło – wzrost o 0,5 proc.
• Maślanka w proszku – wzrost o 3,1 proc.
• Ser Cheddar – wzrost o 1,9 proc.
• Laktoza – spadek o 1,6 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 3,3 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – indeks niezmieniony,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,8 proc.

Opornie postępuje sprzedaż zapasów ze skupu interwencyjnego KE. Z 22 tys. t odtłuszczonego mleka w proszku, które zostały wystawione na rynek do sprzedaży, jedynie 40 t zostało nabyte. Niemcy (20 t) i Wielka Brytanii (20 t) były jedynymi nabywcami. W magazynach państwowych przebywa nadal ponad 350 tys. t odtłuszczonego mleka w proszku.

Podobał się artykuł? Podziel się!