Niestety nastąpiła kontynuacja spadkowej tendencji cenowej z końcówki ubiegłego roku. W porównaniu do poprzedniej aukcji (z dn. 20. grudnia 2016 r.), ogólny indeks cenowy GDT zmalał o 3,9 proc.

Spadek indeksów cenowych objął połowę kategorii produktów mlecznych, wśród których znalazły się: bezwodny tłuszcz mleczny, laktoza, kazeina podpuszczkowa oraz pełne mleko w proszku. Najsilniejszy spadek odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, aż o 7,7 proc., co dało średnią cenę ważona w wysokości 3294 USD/tonę. Indeksy w pozostałych kategoria uległy wzrostom.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,6 proc.
• Masło – wzrost o 0,5 proc.
• Maślanka w proszku – wzrost o 4,5 proc.
• Ser Cheddar – wzrost o 1,4 proc.
• Laktoza – spadek o 2,9 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 2,7 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 2,3 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 7,7 proc.

Według analityków, pomimo odnotowanych spadków, pozytywna perspektywa dla cen przetworów mlecznych powinna się utrzymać co najmniej do końca czerwca br.

Podobał się artykuł? Podziel się!