Według szacunków Komisji Europejskiej całkowita produkcja wołowiny i cielęciny w 2012 roku w Unii Europejskiej będzie mniejsza  o 4,8 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Na podstawie danych z ubojów w poszczególnych krajach UE,  największy spadek produkcji prognozowany jest  w Irlandii (-12 proc.), Wielkiej Brytanii (-7 proc.),  we Włoszech (- 5 proc.)  i Francji  (-5 proc.)

Dalszy 0,5 proc. spadek produkcji wołowiny przewidywany jest w 2013 roku. Ze względu na mniejsze dostawy tego mięsa ceny będą utrzymywały się do wysokim poziomie.

Import wołowiny do UE w 2012 roku szacowany jest na poziomie o 6,4 proc. mniejszym niż w roku ubiegłym, jednak według szacunków KE, w 2013 nastąpi aż 8,1 proc. wzrost.

Eksport wołowiny z UE w 2012 ma wynieść 190 000 t, a w 2013 roku 175 000 t.

Wysokie ceny wołowiny i słaby popyt wewnętrzny będą prowadziły do spadku konsumpcji wołowiny i cielęciny zarówno w 2012, jak i 2013 roku.