PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Spadki poziomu zawartości tłuszczu w mleku

Spadki poziomu zawartości tłuszczu w mleku

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 16-07-2014 10:19

Tagi:

W ostatnich tygodniach, podobnie jak co roku w tym okresie, notuje się spadki zawartości tłuszczu w mleku. Przyczyny tego stanu mogą być różne.



Z nastaniem wysokich temperatur, producenci mleka, zauważają obniżenie poziomu tłuszczu w sprzedawanym surowcu. Analizując ten parametr, możemy zaobserwować okresowe wahania w jego poziomie. Zmiany te, powodowane są różnymi czynnikami, działającymi bezpośrednio, bądź pośrednio.

Ogólny, niski stan tłuszczu w populacji krów rasy PHF, można tłumaczyć, wieloletnią selekcją w kierunku zwiększenia wydajności mlecznej oraz wzrostu zawartości białka w surowcu. Praca hodowlana u tej rasy, powoduje obniżenie poziomu tłuszczu w mleku z przyczyn ekonomicznych. Prawidłowy poziom tłuszczu, powinien kształtować się na poziomie 3,7 – 4,2 proc.

Niższe wartości, zwykle są skutkiem nieprawidłowości w syntezie tego składnika mleka. Należy pamiętać że prekursorami tłuszczu, są kwasy tłuszczowe, pochodzące głównie z pasz objętościowych. Bezpośrednio na poziom lipidów w mleku ma więc wpływ to, co krowa pobierze. Stan tłuszczu w mleku może być również ostrzeżeniem, że nasze stado zagrożone jest kwasicą. Czynnikiem działającym pośrednio może być stres cieplny.

Żywienie, a poziom tłuszczu

Żywienie krów dawką z zawartością pasz treściwych, przewyższającą procentową ilość pasz objętościowych w s.m., może skutkować obniżoną zawartością tłuszczu w mleku. Także pasze objętościowe, niskiej jakości mogą działać w taki sposób.

Wpływ na obniżenie poziomu tłuszczu, może mieć również skarmianie ziarna kukurydzy, zarówno kiszonego jak i w formie śruty. Jest to spowodowane zawartością w kukurydzy nienasyconych kwasów tłuszczowych.

W przypadku prowadzenia wypasu, na poziom tłuszczu w mleku, wpływ może mieć skład gatunkowy runi jak i faza wegetacji i nawożenie. Młode trawy, zawierają mniej włókna oraz kwasów tłuszczowych od roślin w późniejszej fazie wegetacji.

Kwasica

Niski poziom tłuszczu, którego zawartość, jest równa zawartości białka lub niższa, może świadczyć o wystąpieniu subklinicznej kwasicy żwacza.  W takim wypadku należy zasięgnąć rady doradcy żywieniowego, który zbada strukturę dawki, pozostałości pasz w kale. Można również poddać analizie płyn żwaczowy.

Sortowanie pasz w czasie upałów

Nawet jeśli dawka sporządzona jest z wysokiej jakości surowców, zbilansowanych w odpowiedni sposób, mogą wystąpić spadki zawartości tłuszczu w mleku. Dzieje się tak głównie z okresie upałów. W takich warunkach, krowy sortują paszę ze zdwojoną siłą. Jest to spowodowane większą termogennością pasz objętościowych. Krowy w okresie upałów, mają problem z oddaniem do otoczenia nadmiaru ciepła, dlatego mlecznice, instynktownie wybierają pasze treściwe, które w procesie trawienia wydzielają mniej ciepła. O problemie sortowania i sposobnie walki z nim już pisaliśmy.

Zapobieganie

Aby ustrzec się przed spadkami zawartości tłuszczu w mleku, należy dbać o prawidłowe bilansowanie dawki oraz jej strukturę. Nie bez znaczenia jest jakość surowców paszowych, które powinny być przygotowywane i przechowywane w sposób właściwy. Zapobiegnie to nadmiernemu rozkładowi kwasów tłuszczowych. Krowy wypasane na pastwisku powinny mieć zapewniony dostęp do takich pasz objętościowych jak słoma i siano.

Kolejnym sposobem zapobiegania obniżonej zawartości tłuszczu, jest podawanie tłuszczy chronionych, najczęściej oleju palmowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.26.44
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!