Kazeina to składnik białka mający duże znaczenie w produkcji serów żółtych. Jej wysoka zawartość powoduje, że przydatność technologiczna mleka wzrasta, co zmniejsza ilość surowca potrzebnego do wyprodukowania 1 kg sera.

Radzyńska spółdzielnia, badania wpływu różnych czynników na poziom kazeiny w mleku, rozpoczęła w styczniu ubiegłego roku. Pod lupę wzięto m.in. pory roku, genetykę, żywienie jak i stan zdrowotny stada. Okazało się, że na wiele z badanych czynników mają wpływ sami hodowcy bydła oraz producenci mleka, dlatego też Spomlek zdecydował się na uruchomienie specjalnej premii motywacyjnej. Początkowo będzie ona wypłacana siedmiu proc. mleka z najwyższą zawartością kazeiny w danym miesiącu.

- Założeniem programu kazeinowego jest podniesienie wydajności produkcji w naszym zakładzie i poprawa konkurencyjności, co nierozerwalnie wiążę się z korzyściami ekonomicznymi dla gospodarstw naszych dostawców. - mówi Edward Bajko, prezes SM Spomlek

- Wysoki poziom białka kazeinowego, to zyski dla Spółdzielni, którymi podzielić się chcemy z jej Członkami - dodaje.

Współpraca w ramach badań kazeinowych prowadzona jest z Uniwersytetem Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach.
Program kazeinowy jest drugim, po „Zdrowej Krowie" innowacyjnym projektem realizowanym przez Spomlek wspólnie z dostawcami mleka.