Kryzys w branży mlecznej ma jedno imię – niska cena płacona za mleko w skupie. Rolnicy mają znikomy wpływ na ceny w skupach, ale z kryzysem można walczyć również poprzez zmniejszenie kosztów produkcji. O tym jakie są to sposoby można się było dowiedzieć na odbywającej się w zeszły piątek konferencji w IZ PIB ZD Pawłowice.

Pierwszym z prelegentów był dr Zbigniew Lach, żywieniowiec z OHZ Osięciny. Zdaniem doktora Lacha, obniżenie kosztów produkcji mleka powinno się przeprowadzać za pomocą poprawy wskaźników rozrodu w stradzie. Koszty związane z zakupem jałowic remontowych oraz straty z tytułu niepłodności krów można zdaniem prelegenta ograniczyć poprzez prawidłowe zarządzanie stadem. Pomóc w tym może korzystanie ze wskaźnika cielności PR (pregnancy rate), który opisuje ile porcji nasienia i w jakim czasie zostało zużytych w stadzie.

Drugi wykład poprowadził dr Ivan Eisner reprezentujący firmę Kemin. Prelegent mówił o obniżaniu kosztów poprzez reformulację dawki pokarmowej. Koszty żywienia można zdaniem doktora Eisnera obniżyć poprzez zastąpienie części białka w dawce aminokwasami chronionymi. Dzięki temu możemy zmniejszyć o kilka proc. poziom BO w dawce, osiągając porównywalne, a nawet lepsze wyniki produkcyjne. Osiąga się to ponieważ dodawane do dawki pokarmowej aminokwasy należą do peptydów limitujących takich jak metionina i lizyna.

Kolejnym prelegentem był Nicolas Anglade z firmy Lithamix, który przedstawił serię produktów swojej firmy, będących dodatkami paszowymi stworzonymi w technologii mikrogranulacji. Tym co wyróżnia produkty firmy Lithamix na tle innych będących na rynku, jest sposób produkcji zapewniający niezmienny skład już na poziomie pojedynczej granulki produktu oraz komponenty zapełniające najwyższy poziom przyswajalności. Zdaniem prelegenta stosowanie takich produktów pozwala na optymalne wykorzystanie funduszy przeznaczonych na zakup dodatków paszowych.

Wśród prelegentów znalazł się również lek. wet. Paweł Rzeczkowski z firmy Hipra Polska. Wykład dotyczył profilaktyki mastitis jako sposobu na obniżenie kosztów produkcji mleka. Jak wiadomo zapobieganie zapaleniom wymienia jest znacznie tańsze niż ponoszenie kosztów leczenia oraz strat związanych z obniżeniem produkcji, niemożliwością sprzedaży mleka mastitowego oraz surowca objętego karencją.

Ostatnim prelegentem był dr Marian Kamyczek reprezentujący gospodarzy konferencji czyli IZ PIB ZD Pawłowice. Prelegent podszedł do tematu obniżania kosztów w sposób ogólny. Jako główne aspekty wpływające na koszty produkcji mleka, dr Kamyczek wymienił m.in. wydajność mleczną, skalę produkcji wynikającą z liczby krów w stadzie, system utrzymania oraz posiadaną przez gospodarstwo własną bazę paszową. Prelegent zaznaczył, że prawdziwe oszczędności polegają na redukcji nakładów przy jednoczesnym utrzymaniu wyników produkcji.