PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Stabilna tlenowo kiszonka z kukurydzy

Stabilna tlenowo kiszonka z kukurydzy

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 24-09-2014 07:45

Tagi:

Kiszonka z kukurydzy zakisza się dość łatwo, jednak w czasie jej skarmiania często pojawiają się problemy z jej niestabilnością tlenową. Poprawę właściwości tej paszy, można uzyskać dzięki zastosowaniu specjalnych dodatków.



Zarówno za suchy jak i za mokry surowiec do sporządzania kiszonki, może powodować późniejsze straty paszy. Kiszonka z zielonki o za wysokiej zawartości suchej masy, jest dla bakterii kiszonkarskich, trudna do penetracji. Z pryzmy przygotowanej, z za suchej kukurydzy, ciężko jest usunąć powietrze, niesie to za sobą groźbę rozwoju, niepożądanych mikroorganizmów tlenowych. Zbyt wilgotna zielonka, także jest niewłaściwym surowcem kiszonkarskim. W środowisku o zbyt dużej zawartości wody, enzymy bakterii kwasu mlekowe są znacznie rozcieńczone. Spowalnia to proces obniżania pH, zakiszanego surowca.

Konserwanty

W przypadku zbioru zielonki o zbyt wysokiej zawartości suchej masy, warto posiłkować się dodatkami konserwującymi, zawierają w swym składzie: benzoesan sodu, propionian sodu, heksaminę oraz azotyn sodu. Substancje te działają hamująco na rozwój bakterii gnilnych, drożdży i pleśni.

Kwasy i enzymy

Jeśli mamy do czynienia z kiszonką sporządzoną ze zbyt wilgotnej kukurydzy, pomocne mogą się okazać substancje obniżające pH lub przyspieszające ten proces w sposób biologiczny. Należą do nich kwasy - mrówkowy oraz propionowy, a także dodatki zawierające enzymy bakteryjne.

Kwas propionowy, może służyć również w ograniczaniu wtórnej fermentacji w strefie wybierania.

Kiszonka z kukurydzy zawiera dużo kwasu mlekowego, który jest niestety bardzo niestabilny w środowisku tlenowym. Dlatego ważne jest aby kiszonka była wybierana z silosu w staranny sposób, tak aby ściana była jak najbardziej gładka. Dobrą praktyką jest tworzenie wąskich podłużnych pryzm, ponieważ wtedy mniejsza powierzchnia kiszonki ma kontakt z powietrzem.

Inokulanty

Inokulanty, zawierają różnego rodzaju szczepy bakterii, w tym bakterie heterofermentatywne jak np. Lactobacillus buchneri, wytwarzające oprócz kwasu mlekowego, kwas octowy, który jest bardziej stabilny w warunkach tlenowych. Pomaga to osiągnięciu większej stabilności tlenowej.

Wstrzelenie się w prawidłowy termin zbioru oraz sprzęt kukurydzy z zachowaniem podstawowych zasad praktyki, może nie wystarczyć. W uzyskaniu pełnego sukcesu, pomocne mogą się okazać różnorakie dodatki kiszonkarskie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.212.30
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!