Indeks GDT opisujący wyniki kontraktów na produktu mleczne, gwałtownie traci wartość. Każda kolejna sesja kończy się spadkiem. Przed dwoma tygodniami było to 2,2 proc., natomiast aktualnie spadek sięgnął 4,3 proc. Jest to szósta sesja z rzędu zakończona na minusie. 

Zanotowano spadek cen wszystkich produktów wycenianych na platformie. Na obniżenie wartości indeksu GDT o 4,3 proc., złożyły się spadki: 

  • masła o 10 proc.  
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 7,4 proc.  
  • maślanki w proszku o 7,0 proc.  
  • laktozy o 6,9 proc.  
  • podpuszczki kazeiny o 4,4 proc.  
  • pełnego mleka w proszku o 3,1 proc.  
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 1,3 proc.  

Spadki spowodowały już obniżenie wartości indeksu do wartości niższej niż w połowie 2012 roku. Jeśli sytuacja się utrzyma, zostanie również przekroczony próg z 2009 roku. Tak niska cena stanowi wysoką konkurencję dla producentów i przetwórców mleka z Europy.