PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Stłuszczona wątroba – gruby problem

Stłuszczona wątroba – gruby problem Odpowiednie żywienie i obserwacja kondycji krów jest podstawą prewencji przed stłuszczeniem wątroby. Fot. Łukasz Głuchowski

Stłuszczenie wątroby jest chorobą metaboliczną występującą najczęściej na początku laktacji. W grupie podwyższonego ryzyka są wysoko wydajne krowy o zbyt wysokiej kondycji. Zapobiec schorzeniu można poprzez odpowiednią profilaktykę żywieniową.



Stłuszczenie wątroby jest chorobą metaboliczną okresu przejściowego. Jednym z czynników ją wywołujących jest ujemny bilans energetyczny mający miejsce bezpośrednio po ocieleniu. Ujemny bilans energetyczny wynika ze zbyt niskiego pobrania paszy, przez co zapotrzebowanie na energię, wynikające z nierozpoczętej produkcji mleka, nie jest pokryte. Jak podaje literatura, efektem takiego stanu jest gwałtowne uwolnienie rezerw tłuszczowych w postaci niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych, które niewykorzystane, w całości akumulowane są w postaci triacylogliceroli w wątrobie, prowadząc do stłuszczenia narządu i upośledzenia jego czynności.

Zbyt wysoka kondycja

Kondycja krów ma duży wpływ na rozwój chorób metabolicznych. Rzutuje to bowiem na pobranie suchej masy bezpośrednio po ocieleniu. Badania wykazały, że krowy w kondycji ≥ 4,0 BCS wykazują mniejszy apetyt w okresie okołowycieleniowym aniżeli szczuplejsze osobniki.

Stłuszczenie wątroby występuje w połączeniu z ketozą typu II, czyli syndromem tłustej krowy. Z powodu zmian patologicznych, stłuszczona wątroba wykazuje ograniczone możliwości procesu glukoneogenezy.

Najlepiej zapobiegać

Stłuszczenie wątroby jest schorzeniem wiążącym się z wysokimi stratami, dlatego należy jej zapobiegać. Prewencja polega na monitoringu kondycji ciała krów oraz odpowiednim ich żywieniem. Nie dopuszczalne jest dopuszczenie do zbytniego opasienia krów zasuszonych – kondycja równa lub wyższa niż 4,0 w systemie oceny BCS.

Dawka dla krów wchodzących w laktację powinna być jak najbardziej smakowita, tak aby mlecznice chętnie ją pobierały. Wskazane jest również podawanie takich dodatków jak: niacyna, cholina oraz prekursory glukozy ( glicerol, glikol, propionian).

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.112.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!