Wapń stanowi główny składnik budulcowy kości i zębów, a także pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu zwierząt. Odpowiada za pracę mięśni szkieletowych, przewodnictwo nerwowe czy proces krzepnięcia krwi. Jednak pierwiastek ten znany jest przede wszystkim jako winowajca wystąpienia porażenia poporodowego, w przypadku jego niedoboru (hipokalcemia).

Zapotrzebowanie krów na wapń zmienia się wraz z przebiegiem cyklu produkcyjnego, od ok. 60 g/dzień w okresie zasuszenia do nawet 180 g/dzień w szczycie laktacji w przypadku wysokoprodukcyjnych krów. Ustalając dawkę wapnia, oprócz zawartości w mieszance mineralno witaminowej, należy też uwzględnić jego koncentrację w stosowanych paszach objętościowych.

Jeszcze do niedawno obawiano się wysokich dawek lucerny w okresie zasuszenia, ze względu na dużą zawartość wapnia. Jak się okazuje większym problem stanowi jednak wysoka koncentracji potasu w lucernie.

Prowadzone w ostatnich latach badania naukowe dowodzą, że jedną z głównych przyczyn niedoboru wapnia we krwi jest zjawisko metabolicznej alkalozy, występującej w ostatnich tygodniach przed porodem. Z kolei wystąpienie alkalozy (odczyn zasadowy) wynika m.in. z nadmiernej podaży potasu.

W celu zlikwidowania zjawiska alkalozy, w okresie okołoporodowym (trzy tygodnie przed porodem) zaleca się stosowanie soli anionowych, które obniżają pH krwi, co umożliwia w efekcie uwolnienie rezerw wapnia z organizmu.

Na ograniczenie procesu wchłaniania wapnia mogą mieć również wpływ niedobór magnezu, jak również nadmiar fosforu w diecie krów mlecznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!