PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Szansa na zdobycie nowego rynku dla polskich producentów wołowiny

Szansa na zdobycie nowego rynku dla polskich producentów wołowiny

Autor: farmer.pl

Dodano: 14-11-2013 10:10

Tagi:

Powrót europejskiej wołowiny na rynek USA, po 15 latach obowiązywania zakazu, to nie tylko szansa na rozwój eksportu dla takich krajów jak Francja, czy Wielka Brytania. To, również duża szansa dla polskich hodowców bydła mięsnego, którzy oferują wysokiej jakości mięso - ciągle w atrakcyjnej cenie.



Po 15 latach obowiązywania zakazu na import mięsa wołowego z UE spowodowanego wybuchem choroby gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) te ograniczenia w handlu zostaną zniesione na początku 2014 roku.

Zmiany te wynikają z przyjęcia przez administrację Stanów Zjednoczonych - Inspektorat ds. Zdrowia Zwierząt i Roślin - norm Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) dotyczących mięsa i zachorowalności na BSE. Na skutek tych zmian mięso wołowe pochodzące z EU, które spełnia wymogi OIE będzie mogło trafić na rynek Stanów Zjednoczonych.

Według analityków Banku BGŻ - Jest to duży sukces grupy europejskich eksporterów mięsa wołowego, którzy od lat pracowali nad przekonaniem amerykańskiej strony do przyjęcia światowych norm dot. mięsa wołowego. Należy jednak podkreślić, że rynek amerykański jest rynkiem dojrzałym, a większość mięsa wołowego, które trafia na stoły Amerykanów jest obecnie dostarczana z Ameryki Północnej.

Jednakże obecne otwarcie rynku dla europejskich eksportów stanowi szanse na zaistnienie szczególnie w segmentach niszowych. W tym względzie, w Stanach Zjednoczonych obserwuje się rosnące zainteresowanie wołowiną z bydła produkowanego w systemie ekstensywnym, pochodzącą z Irlandii, Wielkiej Brytanii czy Francji.

Z drugiej strony taka liberalizacja rynku stwarza również możliwość rozwoju eksportu dla polskich producentów mięsa wołowego, którzy zdobywają rynki zagraniczne oferując wysokiej jakości produkty po stosunkowo niskiej cenie.

Zatem stanowi ciekawą ofertę dla konsumentów szukających tańszej alternatywy do mięsa pochodzącego np. z Irlandii.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.159.33
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!