Jednym z punktów, do której trafia polska wołowina jest zakład Osi Food Works, znajdujący się w Górce k. Ostródy. Firma pracuje w nowym zakładzie od 2 lat, a na rynku polskim istnieje od ponad 20 lat, na świecie funkcjonuje 50 zakładów w 17 krajach świata.

Firma jest producentem hamburgerów dla sieci restauracji McDonald’s. Zakład posiada cztery linie produkcyjne, które mogą łącznie produkować 45 tys. ton hamburgerów. Obecnie pracują trzy linie produkując rocznie 23 tys. ton.

W zakładzie przetwarzane jest wyłącznie mięso z przedniej ćwiartki bydła dorosłego. Surowiec jaki trafia do firmy pochodzi w 95 proc. z Polski.

Zakład jest bardzo nowoczesny, spełniający wszelkie wymagania jakościowe.
- Cztery razy w roku mamy kontrolę ze strony McDonald’s, która polega na tym, że w ciągu dwóch godzin musimy podać numery kolczyków zwierząt, z których zostały wykonane dane hamburgery – mówi Dyrektor Generalny firmy OSI Food Solutions Poland, Waldemar Kowalkowski.

Nowy obiekt jest mimo znaczących rozmiarów, bardzo oszczędny, dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań zużywa o 57 proc. mniej energii w porównaniu ze standardowymi rozwiązaniami.