W ramach oszczędności cielęta często pojone są mlekiem pochodzącym od krów z zapaleniem gruczołu mlekowego. Takie mleko jest kiepskiej jakości, ze względu na skażenie bakteriami chorobotwórczymi. Podawanie takiego mleka w surowej postaci często kończy się występowaniem biegunek.

Jakość i bezpieczeństwo takiego mleka można podnieść poddając je procesowi pasteryzacji. Na rynku istnieją specjalne do tego celu urządzenia. Pasteryzacja mleka polega na obróbce termicznej, mającej na celu zniszczenie patogennej mikroflory. Mleko dla cieląt poddawane jest zazwyczaj pasteryzacji prze okres 30 minut w temperaturze 64ºC. Proces taki zapewnia niemal całkowitą eliminację bakterii, przy zachowaniu cennych składników odżywczych.

Instalacja urządzenia na ruchomej postawie umożliwia jego sprawny transport i dystrybucję mleka. Taksówka mleczna jest również wyposażona w funkcję chłodzenia, co zabezpiecza mleko przed rozwojem bakterii. Cena jest jednak dość wysoka, gdyż koszt urządzenia o pojemności 80 litrów to ok. 20 tys. zł netto.