Upalne dni stanowią niekorzystne warunki dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu mlekowego. W okresie upałów w większości stad następuje wzrost poziomu komórek somatycznych w mleku o 100 tys./ ml i więcej.

Panujące upały i towarzysząca im wysoka wilgotność względna powodują zaburzenia w termoregulacji organizmu krowy. Zwierzęta mają problem z oddaniem do otoczenia nadmiaru wytworzonej energii, co w konsekwencji prowadzi do wystąpienia stresu cieplnego.

Zjawisko stresu cieplnego powoduje znaczne osłabienie systemu odpornościowego, przez co organizm trudniej zwalcza patogeny mogące wywoływać stany zapalne gruczołu mlekowego. Dodatkowo w tej porze roku słabiej domyka się zwieracz kanału strzykowego co otwiera drogę dla drobnoustrojów chorobotwórczych.

Innym ważnym elementem profilaktyki mastitis jest zwalczanie much w oborze, które w okresie upałów są szczególnie dokuczliwe dla zwierząt, będąc kolejnym niepotrzebnym czynnikiem stresogennym. Natrętne owady działają drażniąco na krowy nie pozwalając im na spokojny wypoczynek. Dodatkowo przenoszą bakterie, wywołujące stany zapalne wymienia.

Przyczyną mastitis w okresie letnim mogą też być zagrzewające się pasze, które zbyt długo przebywają a stole paszowym. Zaleca się zatem zwiększenie częstotliwości zadawania paszy, ze szczególnym naciskiem na godziny nocne.

Należy również dostosować żywienie mineralne do ekstremalnych warunków pogodowych poprzez uzupełnianie składników utraconych przez zwierzęta wraz z potem. Niezależnie od systemu utrzymania zwierzęta muszą mieć stały dostęp do wody oraz lizawek. Podobał się artykuł? Podziel się!